Nebezpečný Aspartám (E 951): umelé sladidlo nielen v energetických nápojoch

Publikované Zaradené v Reklamné nápoje

Viac ako miliarda ľudí na celom svete konzumuje Aspartám v jedle a nápojoch s dôverou, že ide o bezpečnú látku. Čo už ale pravdepodobne nevedia je, že je zodpovedný za viac ako 75% sťažností na vedľajšie účinky, ktoré dostala americká Správa potravín a liečiv v posledných štyroch rokoch. Je zakázaný v zdravotne zodpovedných krajinách po celom svete, a najmä tam, kde dobre funguje systém národného zdravotníctva.

Aspartám je dobre známy pod názvami výrobkov ako napr. NutraSweet, Equal, Sweet One alebo Spoonful. Aspartám je zložený z troch toxických chemikálii. Po jeho rozpade v tele na tieto 3 zložky sa ich synergický toxický efekt znásobuje. Aspartám tvorí: 50% fenylalanín, 40% kyselina asparágová a 10% metanol. Nachádza sa v mnohých jedlách, nápojoch, cukrovinkách, žuvačkách, vitamínových doplnkoch a dokonca v liekoch.

Každá z troch zložiek Aspartámu predstavuje rozdielne riziká a vedie k dlhému zoznamu vedľajších účinkov a zdravotných nebezpečenstiev. Dávajte si pozor aj na acesulfam draselný (acesulfam K) – ide len o iný názov pre tú istú látku.

Fenylalanín

Aj jedno požitie Aspartámu dvíha hladinu fenylalanínu v krvi. Jeho vysoká hladina sa potom môže koncentrovať v častiach mozgu a je obzvlášť nebezpečná pre plod a dojčatá. Testovanie a výskumy Aspartámu na krysách nie sú dostatočné na preukázanie jeho bezpečnosti, pretože fenylalanín hlodavce metabolizujú oveľa efektívnejšie než ľudia. Nadmerné množstvo fenylalanínu v mozgu spôsobuje pokles hladiny serotonínu, čo vedie k emočným poruchám, napr. k depresii.

Kyselina asparágová

Je považovaná za excitotoxin, čo znamená, že stimuluje neuróny v tele do doby, než zomrú. Rovnako ako dusičnany alebo glutaman sodný aj kyselina asparágová môže spôsobiť nerovnováhu aminokyselín v tele, ktorá vedie k narušeniu fungovania neurotransmiterov v mozgu, a to môže následne vyústiť v psychosomatické poruchy, napr. bolesti brucha a hlavy, vyčerpanosť, náladovosť, poruchy spánku a trávenia.

aspartam-02

Metanol sa mení na Formaldehyd

Najväčšiu hrozbu pri požití Aspartámu predstavuje metanol (drevený lieh), ktorý sa dostáva do rôznych častí tela (mozog, svaly, tuky a nervové tkanívá) a následne sa metabolizuje na formaldehyd, ktorý vstupuje do buniek a viaže sa na proteíny a genetický materiál (DNA). Metanol je nebezpečný neurotoxín a tiež známy karcinogén. Poškodzuje očnú sietnicu, narúša procesy DNA a môže zapríčiniť vrodené vady u detí.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) odporúča maximálny denný limit príjmu metanolu 7,8 miligramu, avšak už jeden litrový nápoj sladený aspartámom obsahuje cez 50 mg metanolu. Náruživý milovníci „diétnych“ výrobkov potom môžu skonzumovať pokojne aj 250 mg metanolu denne, čím prekračujú limit tridsaťkrát.

Čo spôsobuje Aspartám?

Aspartám okrem iného spôsobuje pocit závrate, bolesti hlavy, zmeny správania, halucinácie, depresie, žalúdočné nevoľnosti, otupenosť, svalové kŕče, priberanie na váhe, vyrážky, vyčerpanosť, podráždenosť, nespavosť, zrakové a sluchové problémy, zrýchlené búšenie srdca, dýchacie ťažkosti, návaly úzkosti, poruchy reči, stratu chuti či pamäti a bolesti kĺbov – všetky tieto symptómy sú nápadne podobné tým, na základe ktorých sa diagnostikuje fibromyalgia alebo roztrúsená skleróza. Navyše sa mnoho chorôb môže požitím Aspartámu zhoršiť, napr. chronický únavový syndróm, mozgové nádory, epilepsia, Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba, mentálna retardácia a zvlášť cukrovka.

Vrodené chyby

Doktor Louis Elsas (profesor genetiky na Emory University) tvrdí, že sa fenylalanín môže koncentrovať v placente, kde spôsobuje mentálnu retardáciu plodu. Formaldehyd v krvnom riečisku tehotnej ženy zase môže ovplyvniť jej imunitný systém tak, že vyhodnotí plodové tkanivo ako cudzorodú látku a zneškodní ju, čo vedie k samovoľnému potratu. Toto sa môže stať, ešte než žena vôbec zistí, že je tehotná.

aspartam-03

Je známe, že Aspartám spôsobuje priberanie na váhe

Produkty označené ako „diétne“, „light“ alebo „zero“ s vysokou pravdepodobnosťou obsahujú aspoň jedno umelé sladidlo a tým najpoužívanejším je práve Aspartám, ktorý svojou frekvenciou predčí aj tri rakovinotvorné „S“: sukralózu, sorbitol a sacharín. Takmer všetky diétne nápoje, žuvačky a cukrovinky obsahujú Aspartám. Niektoré značky žuvačiek dokonca obsahujú iba umelé sladidlá, ktoré sú kyselinotvorné. Telo potom musí vytvárať tukové bunky, aby malo prebytok kyselín kde skladovať, a to je dôvod, prečo mnoho ľudí pravidelne konzumujúcich Aspartám priberá.

Prírodné sladidlá bez cukru

Xylitol a listy Stévie sladké (nie truvia – tá sa síce získava zo stévie, ale spracováva sa zložitým chemickým procesom, a tým sa z nej stáva len ďalšie umelé sladidlo) sú prírodné, nemajú vedľajšie účinky a nepoškodzujú nervovú sústavu. Efektívne zhadzovanie kíl ale prichádza až s organickou zeleninou a cvičením. Pre svoje dobro sa jednoducho vyhýbajte všetkým „diétnym potravinám“, ktoré obsahujú Aspartám.

Energetický nápoj BOSS bez umelého sladidla Aspartám

Nech už to je so škodlivosťou umelého sladidla Aspartám ako chce, my sme sa rozhodli ho do našej receptúry energetického nápoja BOSS nezaradiť. Nahradili sme ho jednoduchým cukrom – glukózovým sirupom, ktorý je ľahko stráviteľný a je čisto na prírodnej báze. Glukózový sirup pripomína svojim zložením a chuťou včelí med. Keďže spadá do kategórie jednoduchých cukrov, svojím rýchlym uvolnením vám dodá s energetickým nápojom BOSS potrebnú energiu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *