Je Taurín v energetických nápojoch škodlivý?

Publikované Zaradené v Reklamné nápoje

Často polemizujeme o tom, či konzumácia energetických nápojov nemá negatívny dopad na ľudský organizmus. Zameriavame sa na zloženie a látky, ktoré nápoj obsahuje. Taurín je neoddeliteľnou súčasťou väčšiny energetických nápojov a rovnako aj predmetom rôznych sporov o jeho škodlivosti.

Čo je Taurín?

Taurín sa radí do skupiny neesenciálnych aminokyselín, čo okrem iného znamená, že si ho náš organizmus dokáže syntetizovať z iných látok, konkrétne z aminokyselín metionínu a cysteínu. Taurín sa prirodzene vyskytuje v mlieku a mliečnych výrobkoch (predovšetkým potom v tvarohu a tvrdých syroch), zemiakoch, ryži, veľa je ho tiež v obilných klíčkoch a samozrejme v mäse. Úloha Taurínu v biochemických pochodoch v organizme sa dlhú dobu pomerne podceňovala, až v posledných rokoch sa ukázalo, že má v ľudskom tele rad významných úloh – napr. ovplyvňuje a reguluje srdcový rytmus, udržuje správny objem buniek, podieľa sa na regulácii prenosu vápnika, ovplyvňuje mozgové pochody pod. Ďalšie využitie taurínu napr. v liečbe a prevencii niektorých ochorení, ďalej pri zvýšenej fyzickej a duševnej námahe je stále predmetom výskumu. Taurín síce patrí medzi substancie, ktoré si telo vie vyrobiť, napriek tomu sa zdá byť pri zvýšenej fyzickej námahe výhodné, vzhľadom k zvýšeným stratám, pomôcť telu „externými dodávkami“.

Taurín je prírodný produkt, čo však neznamená, že nemá vedľajšie účinky. Štúdie preukázali, že Taurín obsiahnutý v potravinových doplnkoch síce nemá významné vedľajšie účinky, ale existujú prípady, keď sa určité zdravotné komplikácie objavili. Ak sa u vás pri užívaní Taurínu objavia nejaké vedľajšie účinky, mali by ste o tom informovať svojho lekára.

Prehľad nežiadúcich účinkov Taurínu

Ľudia často predpokladajú, že prírodné produkty nemôžu mať žiadne vedľajšie účinky, ale na to sa nedá spoliehať. Akýkoľvek doplnok stravy s liečivými vlastnosťami môže mať nežiadúce účinky. Hoci má Taurín málo zistených a potvrdených nežiadúcich účinkov, je stále možné, že sa môžu objaviť aj nové, neznáme. Pri prekročení denného príjmu 5 000 mg taurínu sa môže napríklad vyskytnúť hnačka, útlm centrálneho mozgového systému alebo poruchy krátkodobej pamäti.

Nepotvrdené prípady

Podľa štúdií neboli preukázané žiadne významné vedľajšie účinky so suplementom Taurínu. Iba v jednom prípade vznikla encefalopatia (rozsiahle mozgové ochorenie) kulturistu, ktorý si dal veľkú dávku Taurínu v kombinácii s inzulínom a steroidmi. Nemožno teda zistiť, či bolo ochorenie mozgu spôsobené Taurínom, alebo inými liekmi, či dokonca inými faktormi. Tiež bolo hlásené zhoršenie bipolárnej poruchy u muža, ktorý vypil niekoľko plechoviek energetického nápoja s obsahom Taurínu. Aj v tomto prípade platí, že nie je jasná príčina, ktorá zavinila tento problém.

Zamyslenie nad nežiadúcimi účinkami Taurínu

Je možné, že sa u vás môžu objaviť len niektoré alebo žiadne z vedľajších účinkov Taurínu. Mali by ste vždy zabezpečiť, aby bol váš lekár informovaný o vašom zdravotnom stave, čím môže následne zistiť aj možné vedľajšie účinky Taurínu. Zakaždým nemusí byť na vine len Taurín, dôležitá je správna lekárska diagnóza a nájdenie adekvátnej liečby.

Dôležité upozornenia a varovania

  • Tehotenstvo a dojčenie: Nie je dostatok poznatkov o bezpečnosti užívania Taurínu v tehotenstve a počas dojčenia. Vyhnite sa teda jeho použitiu.
  • Bipolárna porucha: Existujú určité obavy, že príliš veľa Taurínu môže spôsobiť horšiu bipolárnu poruchu. V jednom prípade bol 36-ročný muž s dostatočne kontrolovanou bipolárnou poruchou hospitalizovaný s príznakmi mánie po konzumácii niekoľkých plechoviek energetického nápoja s obsahom Taurínu, kofeínu, inozitolu a ďalších zložiek (Red Bull Energy Drink) počas 4 dní. Nie je známe, či to súvisí s Taurínom, kofeínom, inozitolom, inými zložkami alebo kombináciou prísad.

Interakcia Taurínu s inými látkami

Užívanie taurínu môže znížiť hladinu lítia v organizme. To by mohlo zvýšiť nedostatok lítia v tele a spôsobiť závažné nežiadúce účinky. Porozprávajte sa teda najprv so svojím lekárom, než začnete používať tento produkt, ak musíte užívavať aj lítium. Dávka lítia potom musí byť pozmenená.

Je teda Taurín v energetických nápojoch škodlivý?

Niektoré vedecké štúdie hovoria o tom že Taurín nemá negatívny dopad na ľudský organizmus – iné tvrdia opak. Názor na škodlivosť Taurínu nechám na vás. My sme sa však rozhodli, že náš energetický nápoj BOSS nebude túto zložku obsahovať (rovnako ako neobsahuje Aspartam). Kôli absencii tejto zložky je podľa nás energetický nápoj BOSS zdravší ako ostatné nápoje konkurencie.

Kontroverznosť škodlivých látok v energetických nápojoch umocňuje ďalšia zložka: Aspartam. Na tú by som sa chcel zamerať v nasledujúcom článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *